ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Οργανωτική δομή της Σύμπραξης στην διαχείριση του έργου

Η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου προϋποθέτει τη σύμπραξη τριών ερευνητικών φορέων (ΑΕΙ): του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) ως συντονιστής φορέας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ).

Το ΔΠΘ συμμετέχει με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, το οποίο έχει μακροχρόνια εμπειρία στη μελέτη των καρκινοειδών και των λιμνοθαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου και ιδιαίτερα του Β. Αιγαίου. Κατέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διεξαγωγή έρευνας πεδίου στα μεταβατικά ύδατα και ιστορικά στοιχεία για τη βιοποικιλότητα καθώς και αλιευτικά δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Έβρου που είναι απολύτως αναγκαία για την υλοποίηση των δράσεων του προτεινόμενου έργου. Επίσης, έχει συντονίσει και υλοποιήσει επιτυχώς σημαντικό αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων που εμπίπτουν στο ευρύτερο αντικείμενο της βιοποικιλότητας των υδάτινων οικοσυστημάτων αλλά και των υδατοκαλλιεργειών με την πειραματική εκτροφή του αυτόχθονου εμπορικού είδους γαρίδας Melicertus kerathurus με τη χρήση γεωθερμίας στο πλαίσιο του ΕΠΑΛ 2000-2006  (Μέτρο 4.6, Καινοτόμα Μέτρα, Κωδiκός Έργου 99267/2).

Το ΑΠΘ συμμετέχει με το Εργαστήριο Θαλάσσιας και Χερσαίας Ζωικής Ποικιλότητας, το οποίο έχει μακροχρόνια εμπειρία στη μελέτη των αλιευτικών αποθεμάτων ασπόνδυλων ειδών αρκετών ταξινομικών ομάδων, στη μελέτη της βιοποικιλότητας θαλάσσιων και λιμνοθαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου, καθώς και της παρακολούθησης, διαχείρισης και αποκατάστασής τους.  Κατέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και την τεχνογνωσία για τη διεξαγωγή έρευνας πεδίου στα παράκτια ύδατα και εργαστηριακής ανάλυσης βιολογικών δειγμάτων (πρόσφατη πιστοποίηση σύμφωνα με το Πρότυπο Ποιότητας ISO 17025:2005 από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, Αριθμός πιστοποιητικού 1173) καθώς και ιστορικά στοιχεία για τη βιοποικιλότητα και την αλιευτική παραγωγή του Θερμαϊκού Κόλπου, που είναι απολύτως αναγκαία για την υλοποίηση των δράσεων του προτεινόμενου έργου. Έχει υλοποιήσει (ως συντονιστής και ως συνεργαζόμενος φορέας) πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων που εμπίπτουν στα παραπάνω γνωστικά πεδία.

Το ΠΘ συμμετέχει με το Εργαστήριο Ωκεανογραφίας και με το Εργαστήριο Ιχθυολογίας και Υδροβιολογίας. Τα ως άνω εργαστήρια έχουν μακροχρόνια ερευνητική εμπειρία στα γνωστικά πεδία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, ωκεανογραφίας, αλιευτικής βιολογίας και διαχείρισης, καθώς και στην τεχνολογία μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων και ασφάλειας τροφίμων. Κατέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και την τεχνογνωσία για τη διεξαγωγή έρευνας πεδίου και εργαστηριακής ανάλυσης βιολογικών/αλιευτικών δεδομένων και αλιευτικών προϊόντων. Έχει υλοποιήσει (ως συντονιστής και ως συνεργαζόμενος φορέας) πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων που εμπίπτουν στα παραπάνω γνωστικά πεδία.

Επομένως, η σύμπραξη των τριών παραπάνω φορέων σε συνεργασία με εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες  θα διασφαλίσει την ύπαρξη της απαραίτητης τεχνογνωσίας για την επιτυχή ολοκλήρωση του προτεινόμενου έργου. Θα παρέχει επίσης αμοιβαίο όφελος μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της διεπιστημονικότητας των προσεγγίσεων στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ΧΞΕ, της προστασίας της βιοποικιλότητας και της αποκατάστασης της λειτουργικότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αλιευτικών αποθεμάτων.